Polecam kilka wypróbowanych przepisów:

(niebawem pojawią się przepisy na sałatki wasika)

Zupa z brokułów

produkty na wywar:

skrzydełka z kurczaka, kawałek mięsa wołowego, włoszczyzna,
cebula (koniecznie przypieczona na palniku gazowym), pęczek koperku,
liść laurowy, gałka, pieprz ziarnisty.

produkty pozostałe:

2 kwiaty brokułów lub 2 paczki mrożonych
mała śmietana jaką lubisz
pieprz, sól, czosnek
jajka
grzanki (kupione lub zrobione w sposób domowy) lub groszek ptysiowy.
żółty ser

 
przy->gotowanie:

Ugotować wywar. Odcedzić.
Umyte brokuły (same kwaiatki) i 3 ząbki czosnku włożyć do garnka z wywarem i gotować ok. 30 minut.
Zupę zdjąć z ognia. Całość zmiksować, by powstał krem.
Doprawić śmietaną (odrobinę zupy połączyć ze śmietaną w oddzielnym naczyniu np. dużym kubku i dopiero wtedy dodać do pozostałej części).
Doprawić zupę solą i pieprzem.

"Brokułową" najlepiej podawać z jajkami ugotowanymi na twardo (jak "szczawiową"), grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ja wolę grzanki.
Całość można posypać żółtym serem.


Tortille Wasika 

1 paczka tortilli (zwykle jest 8 w paczce)
sos pomidorowy w kartoniku
pomidory w puszce
puszka fasoli
żółty ser (tarty lub w plastrach)
mięso mielone (wieprzowo/wołowe)
polędwica lub kurczak lub mięso mielone
avocado
czosnek
cebula
śmietana gęsta
bulion
przyprawy


  

Tortille wyciągamy z paczek i dziurawimy widelcem w kilku miejscach.   Mięso podsmażamy na oliwie (jak lubimy, może być z cebulą).
Po podsmażeniu dodajemy mały kubek bulionu (kostka rozpuszczona we wrzątku) I odparowujemy mięso. Następnie dodajemy pomidory
i sos i tak długo gotujemy, aż mięso będzie gęste (odparowane)   Fasolę płuczemy i miksujemy dodając śmietanę, pieprz, sól   Avocado obieramy
i rozgniatamy na papkę, dodając cebulę (nie za dużo) i przyprawy.    Placki smarujemy fasolą, kładziemy plaster sera lub sypiemy tarty,
nakładamy mięso, na środek avocado i... zwijamy w rulon.  Pieczemy na blaszce na folii w temperaturze około 200 stopni około 30 min. do zarumienienia.
Podajemy polane gęstą śmietaną. Dla tych, co lubią ostro, można pokropić wcześniej farsz tabasco.     .




grilowa pasta szpinakowa- Asi    

1 opakow. mrożonego szpinaku
1/2 szkl. śmietany 22%
1/2 szkl. majonezu
1 opakow. zupy jarzynowej
1 mała cebulka
1 okrągły chleb    

rozmrożony szpinak trochę odsączyć, dodać śmietanę, majonez, zupę jarzynową i drobną posiekaną lub startą cebulę.
można dodać czosnek.
odstawić na kilka godzin do lodówki.
odkroić od chleba górę i wydrążyć środek.
wydrążone pieczywo pokroić w dużą kostkę.
podawać w wydrążonym chlebie 





sernik wiedeński wasika 

ciasto:

10 jajek
kostka masła
1 kg białego sera (najlepiej zwykły twaróg mielony – np.” imperial”)
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
budyń waniliowy lub śmietankowy
proszek do pieczenia
bułka tarta 

polewa: 

3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 całe jajko
pół kostki masła


sposób przygotowania: 

oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę.dodać masło - 4/5 kostki
(reszta przyda się do wysmarowania tortownicy) utrzeć całość do białości.małymi porcjami dodawać ser (jeśli jest nie zmielony
– wcześniej zmielić)na koniec dodać 2 łyżki budyniu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ubitą pianę.tortownicę wysmarować tłuszczem
i obsypać bułką tartą.wyłożyć serową masę do tortownicy. 

sposób pieczenia: 

piec w temperaturze 200 stopni.po 45 minutach wyłączyć piekarnik na 10 minut (nie otwierać piekarnika!!!) Następnie dopiekać ciasto
jeszcze przez pół godziny (nie zrażać się brązową skórką na powierzchni, pęknięciem, lub lekkim opadnięciem środka -> to normalka)
...od czegoś przecież jest polewa!

sposób przygotowania polewy: 

rozpuścić masło w garnuszku. utrzeć kogel mogel z całego! jajka, dodać kakao, wlać gorące masło, zmiksować, odczekać, ponownie, zmiksować,
odczekać...       polewa będzie stawać się coraz gęstsza. polać sernik polewą i posmarować boki, przy okazji kamuflując np. pęknięcie. 

smacznego!        

...